Temiz Beslenme Alışkanlığı

Temiz beslenme terimi son zamanlarda popüler olmaya başladı. Peki nedir tam olarak? Temiz beslenme düzenli ve disiplinli bir şekilde taze ve işlenmemiş gıda tüketimine dayanır. İşlenmemiş ya da çok az işlenmiş gıdaları daha doğrusu gerçek gıdaları tüketerek bunu başarabiliriz. Besinleri doğadaki haline en yakın şekilde tüketmeliyiz.

Gelin beraber madde madde inceleyim ve bugün temiz beslenmeye başlayalım.

1. Rafine Karbonhidratlardan Uzak Duralım

Rafine karbonhidratlar sağlığımız için tehlikelidir.

Rafine karbonhidratlar kolay ulaşılan ve uzun süre tüketime uygun besinler olmasına rağmen çok düşük besin değeri sunar. Beyaz ekmek, simit, poğaça, mısır gevrekleri gibi ürünler yerine daha çok lifli tam buğdaylı ürünler kullanabiliriz. Rafine karbonhidratların; insülin direncine, yağlı karaciğer yapılanmasına ve obeziteye neden olduğu bilinmektedir. Buna karşılık daha lifli yapıya sahip tam tahıllı az işlenmiş karbonhidratlar; sağlıklı bağırsaklara sahip olamamızı sağlar.

2. Daha Fazla Meyve ve Sebze Tüketelim

Sebze ve Meyve tüketimine dikkat edelim.

Meyve ve Sebzelerin sağlıklı ve faydalı olduğunu kabul etmeyen sanırım yoktur. Tartışmasız en sağlıklı besin gruplarından birisidir.

Barındırdığı mineraller, vitaminler, lifler ile vücudumuzun bağışıklığını artırarak, hücrelerimizi tehlikelerden korur, enfeksiyon ile savaşır. Birçok araştırma, düzenli meyve ve sebze tüketiminin kanser ve kalp krizi riskini azalttığını göstermiştir.

Birkaç yöntem ile meyve ve sebze tüketimimizi artırabiliriz.

  • Salatalarımızı olabildiğince renkli yapmaya çalışalım. Yeşilliklerimize ek en az 3 farklı sebze koyabiliriz.
  • Tabağımıza; ahududu, dilinlenmiş elma ya da portakal ekleyebiliriz.
  • Önceden yıkanmış ve doğranmış yeşilliklerimizi buzdolabımıza ekleyerek kolay bir şekilde ulaşabiliriz.

3. Suyu 1 Numaralı İçeceğimiz Yapalım

Bol Bol su tüketmeyi ihmal etmeyelim.

Su; içebileceğiniz en doğal ve en sağlıklı içecektir. Suda ne fazladan eklenmiş şeker, tatlandırıcı ne de akıllarda şüphe bırakıcı bir içerik vardır. Ancak bunun aksine meşrubatlar, meyve suları yüksek şeker içeriği nedeniyle diyabete, obeziteye ve diğer rahatsızlıklara neden olur. Suya alternatif olarak çok fazla olmamak koşuluyla şekersiz sade kahve ve çay tüketebiliriz.

4. Besin Değerleri Etiketlerini Okuyun

Besin değerlerini okuyalım.

Temiz beslenme yaparken paketli gıdalar tüketmememiz gerekir. Ancak bazen az işlenmiş gıdalar da günlük hayatımızda bize yardımcı olabilir. Örneğin; önceden yıkanmış ve doğranmış sebzeler ya da paketlenmiş ancak kavrulmamış kuruyemişler gibi. Bu gibi ürünleri alırken besin değerleri etiketini okuyarak sonradan eklenmiş şeker ya da koruyucu olup olmadığını kontrol etmeliyiz.

5. Tariflerinizdeki Malzemeleri Sağlıklı Alternatifler Değiştirin

Kabak spagetti tarifini deneyebilirsiniz.

Yemek yaparken kullandığınız tahılları sebzeler ile değiştirebilirsiniz.

Örneğin, karnabahar ile pilavlar, kabak ile spagettiler pişirebilirsiniz.

6. Paketli Gıdaları Tüketmeyi Bırakalım

Paketli (İşlenmiş) gıdaları tüketmek; temiz beslenme felsefesine aykırıdır. Bu ürünler yararlı olan lif, mineral, vitamin gibi değerlerini kaybederken şeker, sodyum ya da başka kimyasal maddeleri içeriğine ekler.

7. Alkol Tüketimini Sınırlandıralım

Alkollü içecekler; tahıllar, meyveler ya da sebzelerin maya ile fermente olması sonucu oluşan bir üründür. Kırmızı şarap harici diğer alkollü içecekler içerdiği şeker sebebiyle yüksek kaloriye sahiptir. Aynı zamanda, fazla şekeri işleyebilmek adına karaciğerimiz için önemli problemlere neden olabilir.

Temiz beslenme felsefesini takip edebilmek için alkol tüketimini ya bitirelim ya da olabildiğince sınırlandıralım.

Ekstra Notlar

Temiz beslenme; size sağlıklı bir hayat sunarken aynı zamanda yiyeceklerin gerçek tadını algılamanızı sağlar. Bunlara ek olarak sürüdürülebilir bir tarım ve doğaya uygun bir beslenme döngüsü içinde yaşayabilmemizi sağlar.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

Dyt. Büşra Arıcan Özen

Bir Cevap Yazın