Neden Sürekli Acıkıyorum?

İÇERİK

Düzenli bir şekilde yemek yiyor, sofradan tok bir şekilde kalkıyor ve bir sonraki öğününüz gelmeden tekrar açlık hissi yaşıyorsanız ya da sık sık acıktığınızı hissediyorsanız, vücudunuz ihtiyaç dışında daha fazla yiyebilmek için size sinyaller yolluyor olabilir.

Eğer beslenme düzeniniz; organik yiyecekler, tam tahıllar, ya da sağlıklı meyve ve sebzeleri içermiyorsa, elbette açlığınızın nedeni bu olabilir. Çünkü vücudunuz tok hissetmek için vitamin, mineral, protein ve sağlıklı yağlara ihtiyaç duyar.

1. Düşük Kan Şekeri

Hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğü, kan şekerimiz 70 mg/dl değerinin altına düştüğü zaman gerçekleşir. Vücudumuzun aşırı insülin salgılaması sonucu ortaya çıkar. Genelde diyabet hastalarında görüldüğü gibi bazen hepatit, böbrek rahatsızlığı ya da pankreas rahatsızlıkları da neden olabilir. Düşük kan şekerimiz nedeniyle sürekli yemek yemek isteriz. Bu gibi durumlar da acilen bir doktora görünmemiz gerekir.

2. Su Kaybı

Bazı kişiler açlık hissini susuzluk hissiyle karıştırarak hata yapar. Her gün 10 ila 12 bardak su içtiğinizden emin olmalısınız. Çünkü su kaybı yaşamanız, açlık hissinizin artmasına neden olabilir. Su dışındaki içeceklerin su kaybını artırma eğilimi olmasından dolayı, eğer gün içinde kahve, çay ve meyve suyu gibi içecekleri fazlaca tüketiyorsanız, daha fazla su içerek bunu telefi etmelisiniz.

3. Uyku Eksikliği

Açlık ataklarının bir diğer nedeni ise yeterli uyku almamaktır. Yeterli miktarda uyku elde etmediğiniz zaman, vücut açlığı tetikleyen bir hormon olan ghrelin’i yüksek seviyelerde üretmeye başlar. Uyku eksikliği aynı zamanda şekerli ve tuzlu atıştırmalıklara yönelmek gibi yeme isteklerini harekete geçirmekle bağlantılıdır.

4. Hızlı Yemek

Yemek yeme hızınız sizin ne kadar sürede acıkacağınız konusunda önemli bir rol oynar. Birçok bilimsel araştırmaya göre hızlı yemek yiyenlerin daha büyük bir iştaha sahip olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda yavaş yavaş ve uzun çiğneyerek yemek yemek alışkanlığı; beyninizden vücudunuza açlık hormonlarının daha yavaş salgılanma sinyallerini gönderir.

5. Aşırı Stres

Aşırı stresin iştaha neden olduğu bilinmektedir. Bunun arkasında; stres altındaki vücudun kortizol hormonun salgılanmasını artırması yatar. Kortizol, açlığı artıran özelliği vardır.

Stres altında iken sağlıksız abur cubur yiyeceklere de yönebiliriz. Glisemik indeksi yüksek olan bu yiyecekler daha sık acıkmamıza neden olur.

6. Yetersiz Protein

İştah kontrolünüzde yeterli protein tüketimi önemli bir rol oynar. Protein içeriği ile tokluk hissini yaratan hormonların salgılanması artar. Beynimize giden tokluk sinyalleri sayesinde bir sonraki öğünümüze kadar yemek yeme ihtiyacı hissetmeyiz.

Öğünlerimize mutlaka protein gruplarını eklemeliyiz. Et, süt ve süt ürünleri, baklagiller, yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler ile öğünlerimizi oluşturmalıyız.

7. Rafine Yiyecekler

Rafine yiyecekler, işlenmiş gıdalar olduğu için vitamin, mineral, lif içeriklerini büyük ölçüde yitirir. Lif bakımından düşük içeriğe sahip olduğu için vücudumuz tarafından hızlı bir şekilde sindirilir. Bu nedenle açlık hormonları erken salgılanır.

Aynı zamanda rafine karbonhidratlar; kan şekerimizde anlık artışlar sağlar, insülin salımını artırır. İnsülin, şekerin hücrelerimize aktarımından sorumludur. Anlık kan şekeri artışı, insülin seviyesini artırır, şeker hücrelere taşınır ve vücut kan şekeri ayarlamak için tekrar dışardan şeker almak ister. Yemek yeme isteği beynimize iletilir. Devamlı rafine yiyecek tüketimi; diyabet, obezite gibi sağlık sorunlarının en büyük nedenlerindendir.

8. Asitli İçecekler

Asitli içecekleri sürekli tüketiyorsanız, en iyi yol onlardan vazgeçmektir. Asitli içecekler daha fazla yeme isteği oluşturmayı sağlayacak şekilde vücudun tokluk mekanizmasını etkileyecek çeşitli maddeleri içerir, mesela yüksek fruktoz miktarına sahip mısır şurubu gibi. Tüm bunların yanında aynı zamanda yüksek su kaybı yaşatacak etkiye sahiptir. Asitli içeceklerin diyet olanları hiçbir şekilde daha iyi bir çözüm değildir çünkü yapay tatlandırıcılar da aynı şekilde aç hissetmenizi sağlar.

9. Gluten İntoleransı

Normal bir şekilde besleniyor olmanıza rağmen yine de ani açlık sancılarıyla baş ediyorsanız bunun nedeni gluten hassasiyeti, hatta tanısı konmamış çölyak hastalığına sahip olmanız olabilir. Gluten bazı bireylerde, besinlerin emilimini engelleyerek vücut fonksiyonlarının çalışması için ihtiyacı olanı alamamasına neden olur. Açlık ataklarının gluten hassasiyeti semptomlarıyla bağlantılı olabileceği belgelenmiştir.

10. Parazitler veya Hormonal Dengesizlikler

Eğer besleyici özellikte bir diyet uyguluyor, yukarıdaki faktörlerin dışında kalıyor ve hala açlık atakları yaşıyorsanız, doyumsuz açlık belirtilerine neden olabilecek parazitler ve hormonal dengesizliklere sahip olup olmadığınızı anlamak ve bu durumu ekarte etmek için bir sağlık profesyoneline görünmelisiniz. Mideniz size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir.

Ekstra Notlar

Vücudumuza salgılattığımız dengesiz hormonlar, sağlık sorunlarımız ya da mental durumumuz yüksek iştaha neden olmaktadır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı ile kısa ve orta vadede vücut dengemizi sağlayabiliriz. Unutmayalım ki; geçici çözümler değil sürdürebilir çözümler getirmeliyiz.

Sağlıklı ve Mutlu günler dilerim.

Dyt. Büşra Arıcan Özen

Bir Cevap Yazın