Fazla kilolarımız çoğunlukla vücudumuzun orta kısmında yağ olarak depo edilir. Göbek olarak adlandırdığımız bu durum birçok sağlık problemine sebep olur. Bu problemlerin en başında kalp krizi riski ve tip 2 diyabet gelmektedir.
Göbek bölgesindeki yağı eritmek zorlayıcıdır. Diyet ve egzersiz ile vücudumuzdaki fazla yağlardan kurtulmaya başlasak bile maalesef göbeğimiz yine en inatçı kısım olarak direnmeye devam eder. Depo edilen fazla yağımızdan kurtulmak için bazı methodlar takip edebiliriz.
1. Sağlıklı Gıdalar Tercih Edin
Sağlıklı gıda tüketerek göbeğinizden kurtulmak aslında çok büyük bir sır değil. Ancak bunu uygulamak o kadar kolay olmuyor. Abur cubur ve fast food ürünleri kesip yerine meyve, sebze tam buğdaylı gibi gıdalar ekleyerek amacımıza yaklaşabiliriz. Bu küçük değişiklik bile gözle görülür bir fark oluşturur.
- Yağsız protein grupları; Yağsız dana ve tavuk eti, baklagiller tüketebiliriz.
- Tam buğday ürünler; Beyaz un yerine tam tahıllı ürünler kullanmak daha uzun bir tokluk sağlar.
- Düşük yağlı süt ve süt ürünleri; Dondurma veya çok yağlı peynir yerine, yoğurt ve lor peyniri tercih edebiliriz.
- Kaliteli yağ içeren gıdalar; Bütün yağlar kötü değildir. Avokado, zeytin, ceviz, fındık gibi doymamış yağ oranı yüksek gıdalar kilo vermemize yardımcı olur.
- Günlük sodyum alımını azaltalım; Sodyum vücudumuzdaki suyu tutarak özellikle karın bölgemizin şişkin görünmesine neden olur. Normal sofra tuzu yerine sodyum oranı düşük deniz tuzu ya da himalaya tuzu tercih edebiliriz.
2. Glisemik İndeksi Düşük Gıdalar Tüketelim

Glisemik indeksi düşük ürünlerin sindirimi uzun sürdüğü için tok kalma süresi de uzundur. Gıdaların emilimi yavaş devam ettiği için kan şekerinizde ani iniş ve çıkışlar olmamaktadır. Göbeğiniz eridiği gibi sağlığınız da iyi bir duruma evrilecektir. Bazı glisemik indeksi düşük gıdalar ise şunlardır; Brokoli, kabak, çiğ badem, elma, baklagiller.
3. Yatmadan 2-3 Saat Önce Yemeği Bırakalım
Uykuya geçmeden önce metabolizmamız yavaşlamaya başlar. Bu sindirimimizi de etkiler. Uyumadan önce yenilen yemeğin midemizde sindirilip enerjiye dönmesi yerine depo olarak yağa çevrilmesi kaçınılmazdır. Uykudan 2-3 saat önce yemeği kesmek yağ kütlemiz artmasını engeller.
4. Bol Miktarda Su İçmeyi Unutmayalım

Vücudumuzun yüzde altmışı sudan oluşmaktadır. Hayati faaliyetlerimizi düzenlemede en önemli maddedir.
- Yanınızda her zaman su bulundurunuz.
- Bütün içeceklerinizi su ile değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Meşrubatlar tamamen boş kaloriye sahiptir ve sizi şişkin gösterir.
- Günlük belli miktarlar belirleyebiliriz, 2.5 litre ideal bir miktardır.
- Yeterli miktarda su tüketimi vücudumuzdan toksinleri atmamıza yardımcı olur.
Vücudumuzun sinyallerine kulak verelim. İdrarımız rengi açık ve hafif sarı renkte ise su tüketimimiz iyi demektir. Koyu renkli idrarlar da ise su tüketimimizi mutlaka artıralım.
5. Egzersiz Yapın

Yağ yakımı başlatmak ve devam ettirebilmek için kalp atış hızınızı artırmalısınız. Koşmak, yüzmek, dans etmek gibi kardiyo aktiviteler ile kalp atış hızınızı artırabilirsiniz. Zorlu kardiyo aktiviteler yerine interval kardiyo da tercih edebilirsiniz. Örneğin hızlı bir şekilde koşup yorulduğumuz noktada yürümeye geçip nefesimizi tekrar toplayınca yeniden koşabiliriz.
6. Moda Diyetler Yapmayın
Trend olan ancak sürdürülebilirliği zor diyet ve beslenme şekillerini tercih etmeyin. Kısa vadede faydalı oluyor gibi görünse de bir hayat tarzı yapmadığımız takdirde aynı yağ kütlesini tekrar kazanmamıza aynı zamanda kan şekeri değerlerimizin kontrol dışına çıkmasına neden olur. Sürekli takip edebileceğimiz bir diyet ve beslenme programına sahip omalıyız.
7. Stres ile Mücadele Edin
İşyerinizin ya da sosyal ortamınızın neden olduğu stresin sizi yenmesine izin vermeyin. Vücut kimyanızı iyi tutabilmek adına güzel hobiler edinerek stres ile mücadele edin.
8. Güzel Uyuyun
Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen kişilerin egzersizden daha öne koyduğu bir aktivitedir uyku. Organizmamızı derleyip toplayan, karşılaştığı sıkıntıları düzelten bir evredir. Uyku faydaları elbette başka bir yazının konusu ancak düzenli uyku alışkanlığı kazanarak da göbeğimizden kurtulabileceğimizi unutmayalım.
9. Bir Uzmandan Destek Alın
Göbek, sağlıklı bir bireyin sahip olabileceği bir durum değildir, hele de büyük bir göbek sahibi olmak. Bu duruma haberimizin olmadığı başka sağlık sorunları da sebep olabilir. Bir doktor ya da diyetisyene danışarak bilinçli bir başlangıç yapabilirsiniz.
10. Sabırlı Olun
Hayatta her konuda olduğu gibi göbek eritirken de sabırlı olmalıyız. Hatta bu konuda sabır kotamızı biraz daha artırmamız gerekebilir. O güzel göbeğimizi 1 ayda kazanmadığımız için 1 ayda da kaybedemeyiz. Disiplinimizi yitirmeden, vazgeçmeden mücadelemizi sürdürüp, dümdüz bir karına sahip olabiliriz.
Sağlıklı ve Mutlu günler dilerim.
Dyt. Büşra Arıcan Özen